Nyt on vatsat täynnä pitaleipää! Pitaleivät olivat yllättävän simppeleitä tehdä. Ohje on Saara Törmän kirjasta Saa vaivata, ja siitä tuli 4 aikasta isoa leipää. Kaksi kappaletta per naama riittikin mainiosti.  Täytteeksi teimme soijarouhepyöryköitä, jotka tällä kertaa paistettiin paistinpannulla.



Pitaleivät
4 kpl

1,5 dl vettä
1/2 tl suolaa
1/4 pss kuivahiivaa
0,5 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi 42C:een ja lisää suola. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin ja lisää veteen. Lisää loput jauhot vähitellen koko ajan sekoitellen. Vaivaa kunnolla kunnes taikina irtoaa reunoista, ja jaa sitten neljään osaan. Pyörittele paloista palloja ja siirrä vehnäjauhotetulle alustalle. Peitä pallot liinalla, ja anna turvota 20 min.

Kauli tämän jälkeen pallot halkaisijaltaan 15 cm letuiksi, ja siirrä hyvin jauhotetulle leivinpaperille. (Jauhottaminen on erityisen tärkeää, jotta leivät turpoavat uunissa kunnolla ja muodostavat ilmataskun.) Anna lettujen turvota puolisen tuntia. (Tässä välissä kannattaa aloittaa soijarouhepyöryköiden teko.) Paista leipiä 275C noin 7 min.


Soijarouhepyörykät
monta kappaletta, ehkä 20?

1 iso tai 2 pientä sipulia
öljyä
2 tomaattia
2 dl vettä
palanen kasvisliemikuutiota
1,5 dl tummaa soijarouhetta
1 dl (pika)kaurahiutaleita
1 dl soijajauhoja
loraus öljyä
runsaasti mausteita (mustapippuria, paprikajauhetta..)
suolaa
vehnäjauhoja

Kuumenna vesi kiehuvaksi, murenna siihen kasvisliemikuutio ja sekoita soijarouhe. Jätä turpoamaan, ja siirry sipuleihin. Hienonna sipulit ja kuullota pehmeiksi öljytilkassa pannulla. Pilko tomaatit ja lisää ne sekä sipulit soijarouhemassan joukkoon. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, soijajauhot sekä loraus öljyä. Mausta runsaalla kädellä ja jätä valmis seos hetkeksi aikaa tasaantumaan. Lisää tarpeellinen määrä vehnäjauhoja, jotta pullien pyörittäminen onnistuu. Pyörittele pyörykät kostutetuin sormin ja paista paistinpannulla öljytilkassa miedolla lämmöllä.