Kokeilimme ensimmäistä kertaa tehdä "oikeaa" risottoa, jonka puolesta niin Jamie Oliver kuin muutkin kokit puhuvat. Sopivia ohjeita löytyi monta, ja alla taitaa olla jokaisesta niistä jotakin. Risotto sopi mainiosti tällaiseen leppoisaan sunnuntaipäivään, kun ei ole kiire mihinkään ja haluaa hemmotella toista. Jälkkäriksi eiliseltä säästyi vielä hieman omppupiirakkaa, nam!



Sieni-kesäkurpitsarisotto

2 hlölle pääruuaksi, useammalle alkuruuaksi

5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
250 g herkkusieniä
1 pieni kesäkurpitsa
oliiviöljyä
suolaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2,2 dl risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1-1,5dl raastettua parmesanjuustoa
koristeluun parmesanjuustoa lastuina

Keitä vesi kattilassa ja murenna joukkoon kasvisliemikuutio. Siirrä kattina pois liedeltä, kun kuutio on sulanut. Pilko sienet ja kesäkurpitsa siivuiksi ja paista paistinpannulla öljyssä, kunnes melkein kaikki neste on haihtunut. Mausta suolalla ja siirrä sivuun odottamaan.

Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuumenna keskilämmöllä reilu loraus oliiviöljyä kattilassa, ja kuullota siinä sipulisilppu. (Älä ruskista sipuleita!). Kun sipulit ovat kuullottuneet, lisää riisit, hieman oliiviöljyä ja valkosipulisilppu. Pyörittele ahkerasti miedolla lämmöllä, kunnes riisi on kuullottunut.

Lisää valkoviini ja pyörittele kunnes riisi on lähes imenyt sen. Lisää kasvislientä kauhallinen, ja sekoita ahkerasti. Lisää kasvislientä aina kun riisi on lähes imenyt edellisen nesteen. Jatka riisin kypsentämistä miedolla lämmöllä kunnes riisi on al dente. Me emme tarvinneet kaikkea kasvislientä, riippuu varmaan hieman riisilajikkeesta. Lisää lopuksi sienet ja kesäkurpitsa. Raasta parmesan ja sekoita risottoon. Nosta risotto liedeltä ja koristele parmesanlastuilla.