Tämän piirakan juju on kirpakassa sitruunassa ja lämpöisessä kanelissa. Pirkan sivuilta löytynyttä ohjetta on muokattu melko vähän, ehkäpä tuota sitruunaa ja kanelia on lisäilty eniten. Taito tehdä omppupiirakkaa on ilmeisesti viime syksystä hieman ruostunut: täytteestä tuli tosi nestemäistä! Taidettiin innostua liikaa sitruunasta, olisi pitänyt pistää vähän enemmän vehnäjauhoja. Emme myöskään malttaneet odottaa piirakan jäähtymistä, se olisi varmaan auttanut. No, maku oli kuitenkin loistava, kannattaaa kokeilla!

Edit: Joo, piirakan kannattaa antaa rauhassa jäähtyä. Jäähtyneenä täyte ei enää valunut..


Apple pie - Omenapiiras
piirakkavuuallinen

Taikina:
4 dl vehnäjauhoja (voit myös kokeilla korvata vaikka 0,5dl kaurahiutaleilla)
2 rkl sokeria
150 g leivontaan sopivaa margista (me käytimme 60% rasiamargariinia)
1/2 dl kylmää vettä
 

Täyte:
vajaa 15 dl hapahkoja omenia (mieluiten kotimaisia, ulkomaisista "granny smith")
0,5-1 dl sitruunamehua
0,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 rkl vehnäjauhoja
1-2 rkl kanelia
1 tl vanilliinisokeria
25 g leivontaan sopivaa margista

Mittaa jauhot, sokeri ja kylmä margis kulhoon. Sekoita nopeasti ryynimäiseksi seokseksi joko monitoimikoneella tai vatkaimella. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Siirrä taikina jääkaappiin, jotta se olisi kaulittaessa mahdollisimman kylmä.

Poista omenoista kodat, mutta älä turhaan kuori niitä (paitsi jos käytät ulkomaisia), omenoiden huuhtelu riittää. Pilko omenat kuutioiksi, ja siirrä sopivaan kulhoon. Lisää joukkoon sitruunamehu, sokeri, fariinsokeri, jauhot, kaneli ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin, ja lisää tarpeen mukaan kanelia tai sitruunaa.

Kauli taikinasta kaksi pyöreää levyä, halkaisijaltaan noin 33 cm. Nosta toinen taikinalevy kaulimen avulla piirakkavuokaan (halk. 26 cm), reuna saa ulottua noin 1/2 cm piirakkavuoan reunan yli. (Älä painele taikinaa tiukasti kiinni reunoihin.) Levitä täyte vuokaan, ja lisää päälle margis mahdollisimman pieninä nokareina. Nosta toinen taikinalevy kanneksi. Käännä kansilevyn reuna pohjalevyn ja piirakkavuoan reunojen väliin, jolloin reunasta tulee tasainen. Jos haluat piirakasta korkeareunaisen, painele se vielä sormin pohjalevyn kanssa aaltoilevaksi. Pistele piirakan pinta haarukalla tai veitsellä. Paista 200C uunin alimmalla tasolla n. 35-40 min. Tarjoa haaleana vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kanelilla ja vanilliinisokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.