Raparperimuffinien jälkeen teimme raparperipiirakkaa soveltaen äidiltäni saamaa piirakkaohjetta. Tämä piirakkapohja on yksi kummankin lemppareista: Sitä voi käyttää niin mustikka-, kuningatar-, puolukka-, kuin  raparperipiirakkaankin. Pohja on tosi helppo ja nopea tehdä, ja piirakkaa voikin valmistaa vaikka iltapalaksi.

Resepti elää aina hieman, ja tällä kertaa kokeilimme laittaa taikinaan maidon sijaan maustamatonta jogurttia. Taikinasta tuli supermehevää, eli jogurtti sopi erinomaisesti. Myllyn parhaiden sivuilla oli ohje, jossa raparperipiirakka oli kuorrutettu kauratoskalla. Kokeilimme tätä kauratoskaa: Siitä tuli herkullisen makuista, mutta seuraavalla kerralla pitää muistaa käyttää jotain muuta kuin pikakaurahiutaleita. Homma tahtoi mennä hieman puuroksi..

Raparperipiirakka kauratoskalla

pellillinen

Pohja:

150g leivontaan sopivaa margista

2,5 dl sokeria

1,5 dl kaurahiutaleita

4,5 dl vehnäjauhoja

3 munaa

1,5 dl maustamatonta jogurttia (tai reilu desi maitoa)

3 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

Päälle:

n. 8 vartta raparperia + sokeria

100 g leivontaan sopivaa margista

1dl sokeria

1 rkl vehnäjauhoja

3 dl kaurahiutaleita (ei pikakaurahiutaleita!)

1/2 dl maitoa

Aloita raparpereista. Tee kuten edellä olleiden muffinssien kanssa: Kuori raparperit ja pilko parin sentin pituisiksi paloiksi. Laita raparperit kattilaan, ja lisää muutama ruokalusikallinen vettä, sekä puolisen desiä sokeria. Pehmitä raparpereja kattilassa n. 5 minuuttia, ja siirrä kattila sitten liedeltä odottamaan.

Tee sitten taikina. Sulata margariini, ja sekoita joukkoon sokeri ja kaurahiutaleet. Sekoita tämän jälkeen joukkoon vehnäjauhot. Lisää munat yksitellen. Sekoita jogurttiin vaniljasokeri ja leivinjauhe (varo, ettei jogurtti vaahtoa yli!), ja lisää jogurtti taikinaan. Jos ihmettelet tässä vaiheessa, miksi taikina on löysää, niin ei hätää: niin sen kuuluukin olla! Levitä taikina lusikalla pellille, ja lisää päälle raparperit. Raparpereista tullutta lientä ei kannata turhaan laittaa piirakan päälle, se kostuttaa piirakkaa liikaa. Ripottele piirakan päälle vielä reilusti sokeria: raparperit vaativat sitä älyttömästi!

Laita piirakka uuniin 200C, ja aloita toskan valmistus. Sulata margis kattilassa ja lisää sokeri + vehnäjauhot. Lisää kaurahiutaleet ja pyörittele seosta hetken aikaa. Lisää lopuksi maito, anna kiehahtaa vain hetki, ja ota kattila pois levyltä. Ripottele kauratoska piirakan päälle, noin vartin paistamisen jälkeen. Jatka tämän jälkeen paistamista vielä vartin, tai kunnes piirakka on kauniin värinen. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.