Ystävämme lähti reilaamaan ja lainasi meille ihanaa "Härkäpapua sarvista"-kirjaansa. Kirja liputtaa ekologisen lähiruuan ja sesonkien mukaan elämisen puolesta, ja pisti minutkin miettimään omia ruokailutottumuksiamme. Vaikka kasvisruoka onkin usein jo itsessään ekologisempaa kuin liharuoka, voisimme tehdä paljon enemmänkin. Me rahtaamme vähän väliä kaupasta pähkinöitä, hedelmiä sun muita ruoka-aineita, jotka ovat pahimmassa tapauksessa kirjaimellisesti maapallon toiselta puolelta. Riisiäkin löytyy kaapista, vaikka sen kasvihuonekaasupäästöt ovat 40-kertaiset (!!!!) perunaan verrattuna. Vaikka emme riisistä varmaankaan kokonaan luovu, ostin nyt vihdoin kotiin ohraa, joka saa luvan korvata riisin useimmissa riisiruuissa. Eihän tästä nyt mitään tulisi, että ympäristöalaa opiskellut elelee täysin omien ajatustensa vastaisesti.:D

Ensimmäisenä lähiruokakirjasta kokeiluun pääsi pinaattipyörykät, joissa ei tarvita kaukaa rahdattuja ruoka-aineita vaan pärjätään kotoisalla pinaatilla. Teimme pyörykät uunissa jossa valmistuivat myös lisäkelohkoperunat. Pyöryköistä tuli melkoisen lempeän makuisia: jos haluat, voit huoletta lisätä runsaasti mausteita. Me laitoimme kipakoihin lohkoperunoihin cayennepaprikaa, joihin pyöryköiden lempeä maku sopi kuitenkin loistavasti.



Pinaattipyörykät
n. 20 kpl

1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
300 g pakastepinaattia
(0,5 tl muskottipähkinää)
1 rkl kuivattua persiljaa tai kourallinen tuoretta
yrttejä maun mukaan
mustapippuria
suolaa
1-1,5 dl graham- (tai tattari)jauhoja

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuli- ja v.sipulisilppu öljytilkassa pannulla. Sulata pakastepinaatti mikrossa ja lisää pannulle. Lisää myös mausteet, ja hauduta muutama minuutti. Sekoita jauhot sipuliseokseen.Mitä vähemmän jauhoja, sitä mehevämmät pyörykät.  Jos paistat pyörykät uunissa, desi jauhoja riittänee. Paistinpannulla paistettaessa pyöryköiden täytyy olla kiinteämpiä, jolloin tarvitset jauhoja varmaan reilun desin. Muotoile seoksesta kostein käsin pieniä pyöryköitä. Paista 200-asteisessa uunissa ehkä vartin verran. Paistinpannulla öljyssä paistettaessa riittää 8-10 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi kipakoiden lohkoperunoiden ja ketsupin kera.